Oameni

Terapie intensivă. Mamă eroină

E o femeie încă tânără, parcă fără vârstă, cu trup mare și voinic, trăsături banale și puțin lățite, dându-i un aer de puținătate intelectuală și de umilință. Zace în patul de spital, fără să scoată un cuvânt și fără să ceară nimic. Dacă o întrebi ceva îți poate răspunde monosilabic: nu vrea calmante, nu vrea mâncare, nu vrea apă, nu vrea „să deranjeze”. E genul de pacient care e propriul lui dușman și care te face să te simți inutil și frustrat, cu senzația că eforturile tale sunt zadarnice. Ne spune doar că e încercarea lui Dumnezeu și că trebuie să treacă singură prin asta. Încercăm să-i spunem că Dumnezeu nu e satrap și că sigur ar înțelege o perfuzie analgezică, precum și nevoile de alimentație și hidratare ale unui om bolnav, dar femeia nu-și clintește părerile. Nu știu care dintre noi o întreabă dacă nu are copii și, cu această ocazie, aflăm că nu e singură pe lume, așa cum ne-am închipuit văzând că nu o vizitează nimeni. Are copii. Mulți. Șaisprezece. Și fără să vreau, mi-o imaginez pe femeia asta într-o perpetuă stare de gravidie, cu un copil de mână și cu altul în brațe. O văd vlăguită, între copii, hrănind, spălând, cârpind liota gălăgioasă, găsindu-și resurse pentru o nouă procreere. Îmi imaginez casa plină, pulsând de viață și nu înțeleg de ce femeia asta zace pe un pat de spital, fără nici unul din cei șaisprezece copii aproape de ea, refuzând să mănânce și să bea, ducându-și singură încercarea lui Dumnezeu. Copii nerecunoscători și ingrați? Sau copii nefericiți, care își urăsc mama și pe Dumnezeul egoist care a absorbit lacom toată dragostea maternă?

Nu știu care ar putea fi adevărul și cred că nici femeia din patul de spital nu îl știe: a făcut lucrurile cum s-a priceput mai bine. Ceea ce știu sigur e că dacă faci un copil, doi sau șaisprezece ești responsabil să îi iubești și să le oferi copilărie.

 

Categorii:Oameni, Social

21 de răspunsuri »

  1. ADEVARUL Atemporal, Absolut, Adevarat a fost tradat, „vândut” pentru treizeci de arginti, de catre religiile dominante puterilor imperialiste, umanist-materialiste, care L-au amestecat cu minciunile idolatre, ocultându-L si colorându-L în culorile aparent superbe ale doctrinelor „curcubeului” relativismului minciunilor efemere, „sarpe” stralucitor,imprevizibil înselator care însala otravind spiritele orbite de aceste straluciri materiale atragatoare, distrugatoare, mortale…

    ADEVARUL în urma cu milenii S-a revelat,
    Prin Fiul omului, Hristosul, rastignit si înviat.
    Iar Dumnezeu prin El, IUBIREA Lui ne-a dat
    Dar omul muritor L-a refuzat, de EL s-a lepadat…

    Un Weekend magnific linistit cu har si pace’mpodobit, draga Rebela !

    Apreciat de 1 persoană

      • Pentru împărăteasa Austriei nu cred că a fost mare problemă.
        În zilele noastre, a fost un candidat la europarlamentare în al cărui cv erau trecuți nouă copii (ai lui, cu aceeași consoartă). Cred că sunt și bine educați, omul pare obraz subțire.

        Părinții care au principii ferme, știu ce vor în viață și în general au un stil ordonat, oarecum cazon, pot să educe n copii în același timp. Au program zilnic, de la care nu se prea abat, ore fixe, etc., iar copiilor li se imprimă ritmul în sânge, pentru că ei își imită părinții.
        Celorlalți părinți le e foarte greu și cu un singur copil.

        Apreciat de 1 persoană

  2. O femeie obișnuită, probabil, să ofere, să fie acolo pentru toți ceilalți. Acum, când ea are nevoie de ajutor, nu știe să-l ceară… nici nu crede că îl merită. Sau poate e pentru prima dată când stă într-un pat și altcineva se învârte în jurul ei.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu